Blocurile de roci care compun scoarta terestra sunt in continua miscare: ele apasa unul pe celalalt sau se departeaza, miscandu-se cateodata in directii opuse. Frecarea dintre roci le franeaza miscarile, cauzand acumularea unei enorme cantitati de energie. Cand, in sfarsit, blocurile se misca, energia eliberata brusc zguduie prin vibratii foarte puternice (unde seismice) si suprafata Pamantului, dand nastere unui cutremur (sau seism). Intensitatea cutremurului poate fi atat de mare incat sa distruga orase intregi, provocand numeroase victime.

Unde au loc cutremurele?
Cele mai multe cutremure au loc de-a lungul marginilor placilor tectonice si in jurul liniilor de falie, adica de-a lungul crapaturilor din scoarta terestra. Aceste zone, numite "zone seismice", sunt in Japonia, centrul Asiei, Europa de Sud-Est si Staul in Satele unite ale Americii (in special California).

Hipocentru si epicentru
Punctul in care se genereaza undele seismice se numeste hipocentru si se gaseste sub pamant. Epicentrul este punctul de la suprafata Pamantului, situat in corespondenta cu hipocentrul.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu