La origini, Pamantul era un nor de pulberi si gaze incandescente. Cand a inceput sa se raceasca, suprafata lui, inconjurata de nori formati din vapori de apa, s-a solidificat. Vaporii s-au condensat si a inceput sa ploua: in scobiturile scoartei terestre s-au format astfel marile si oceanele. Oceanele sunt intinderi mari de apa, care separa continentele. Cel mai intins este oceanul Pacific, urmat de oceanul Atlantic iar apoi de cel Indian. Marile sunt intinderi mai mici de apa, aproape intodeauna legate de oceane sau de alte mari.

De ce sunt marile sarate?
Apele marilor si a oceanelor sunt sarate pentru ca sunt bogate in, mai ales in clorura de sodiu, banala sare de bucatarie.

Recorduri
-Oceanul Pacific este cel mai intins si cel mai adanc: in fosa insulelor Marianne, abisul Challenger ajunge la 11034 m adancime!
-Marea Chinei Meridionale cea mai intinsa, avand o suprafata de 3447000 km patrati.
-In oceanul Pacific se gaseste punctul cel mai indepartat de orice coasta, la 2575 km distanta.

1 comentarii

Vic spunea... @ 31 ianuarie 2011 la 19:00

Cu miliarde de ani in urma, suprafata Pamantului era prea calda pentru ca apa sa existe in forma lichida. Apa care erupea sub forma de vapori in gazele vulcanice fierbea si se pierdea in spatiu. Dupa ce Pamantul s-a racit, s-a format o atmosfera compusa din gaze vulcanice, inclusiv vapori. Dupa aceea, apa a inceput sa se condenseze si sa formeze oceanele in adancurile existente in suprafata Pamantului. Dupa formarea oceanelor, ploaia cadea pe uscat si spala sarea de pe roci, transportand-o in ocean. De aceea, apa de mare are gust sarat. In medie, 2.9% din greutatea unui ocean este sare. Apa de mare obisnuita contine 96.5% apa. Aproape 3% este clorura de sodiu, care ii confera apei gustul sarat. Mari cum ar fi Marea Blatica, cu multa apa dulce din rauri si care se evapora in mica masura, sunt mai putin sarate. Marea Moarta, unde evaporarea este rapida, este de 6 ori mai sarata decat media.

Trimiteți un comentariu