Apa raurilor provine din izvoare - prin care tasneste la suprafata apa de ploaie patrunsa in pamant - ,din topirea ghetarilor sau din apele pluviale. In general, raul se formeaza la munte. La inceput, din cauza puternicei inclinatii a terenului, el curge cu viteza si navalnic. La campie, raul incetineste si isi continua cursul in curbe largi, numite meandre. Pe parcurs, el primeste apele raurilor mai mici, afluentii. Calatoria raului se termin la gura de varsare, unde apele se revarsa in mare.

Debitul
Cantitatea de apa care sa gaseste intr-un rau nu este intodeauna aceiasi: ea creste cand ploua mult sau primavara cand se topesc zapezile si scade in timpul verii, cand unele rauri seaca de tot.

Albia
Albia sau patul raului, adica partea de teren pe care acesta curge, este modelata in permanenta de raul insusi, care erodeaza pamantul in anumite locuri si depoziteaza material detritic in altele, formand noi curbe.

Cum se formeaza gura de varsare a unui rau?
Gura de varsare a unui rau poate fi o delta sau un estuar, in functie de forta curentului marin sau de cantitatea de material detritic transportat de cursul de apa. La gura de varsare, apa de rau devine salmastra, pentru ca se amesteca cu apa sarata a marii.

De ce apa marii este sarata iar cea a raurilor nu?
In realitate si apa de rau contine saruri, preluate din rocile peste care curge. Dar cantitatea lor este atat de redusa incat nu se simte. Cand apa din rauri se varsa in mare, ea se evapora, eliberand acea cantitate mica de sare pe care o continea. In timp, s-a creat o asemenea acumulare de saruri minerale incat apa marilor si a oceanelor a devenit sarata.

Gura de varsare in estuar: cand curentul marin este puternic, acesta ridica nivelul raului si-i largeste progresiv gura de varsare, producand o adancitura de forma unei palnii.

Gura de varsare in delta: cand curentul marin este slab, raul depune materiale adunate de pe cursul sau, formand limbi de pamant care il impart in brate.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu