Valurile sunt provocate de vantul care sufla deasupra marilor si oceanelor: cu cat vantul este mai intens, cu atat valurile sunt mai inalte. Apa inmagazineaza energia vantului si o transmite zonei inconjuratoare, propagand, astfel, miscarea ondulatorie. De aceea, uneori sunt valuri si atunci cand nu sufla vantul. Inaltimea unui val se masoara din punctul sau cel mai inalt pana la suprafata marii. Cu cat valurile se indeparteaza de punctul in care vantul le-a generat, cu atat inaltimea lor scade. Valurile pun in miscare numai suprafata apei. Sub 200 m, miscarea lor nu se mai simte.

De ce exista flux si reflux?
Luna, prin forta sa de gravitatie, se comporta ca un magnet, provocand ridicarea sau coborarea nivelului apei, adica fluxul si refluxul.

Ce este un cutremur marin?


Cand pe fundul oceanului se declanseaza un cutremur, iau nastere valuri submarine enorme (tsunami) care se propaga cu o viteza de aprox. 100 m/s pe mii de kilometri: in vecinatatea coastelor, aceste valuri uriase se ridica, ajungand chiar si la 30 m inaltime, pentru ca apoi sa se abata asupra uscatului.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu